Hej!
Zmieniając dotychczasową tematykę... I z racji, że święta tuż tuż... Przepyszny przepis na babeczki/muffiny z coca-colą :)... A poza tym po co uczyć się do egzaminu z prawa, skoro można zająć się czymś znacznie przyjemniejszym :D. No to do dzieła!
ciasto na babeczki (12 sztuk):
- 175g mąki pszennej
- 2 łyżki mielonych orzechów
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- duża szczypta soli
- 2 jajka
- 125g brązowego cukru
- 50g masła
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka whiskey
- 150ml napoju coca-cola
krem:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 200g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek whiskey
ciasto na babeczki. przygotować foremkę na muffiny - wgłębienia wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać ze zmielonymi orzechami. jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną pianę - mają potroić początkową objętość. masło roztopić w garnuszku, wymieszać trzepaczką z kakao. cały czas ubijając jajka - na najmniejszych obrotach miksera - dodawać na zmianę suche składniki, masło z kakao i coca-colę. na koniec wlać alkohol. wyłączyć mikser. ciasto przełożyć do foremki do 3/4 wysokości dołków (z przepisu wychodzi 12 muffinek). piec 12-14 minut w 180st.c do suchego patyczka. ostudzić na kuchennej kratce. następnie wyciąć środek babeczek o średnicy ok. 1,5cm.
krem. kremówkę podgrzać. czekoladę posiekać. do gorącej śmietanki wsypać czekoladę, wymieszać na gładki krem. ostudzić, dolać alkohol i ubić na puszysty, lekki mus. krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. krem powyciskać do zagłębień babeczek, a następnie ozdobić wierzch grubym zawijaskiem. można posypać odrobiną kakao. przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu, choć najlepsze są zaraz po udekorowaniu - gdy krem jest bardzo puszysty, a babeczki baaardzo mięciutkie! polecam dekorować na około pół godziny przed podaniem, schładzając 15 minut w lodówce.
SMACZNEGO!
Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuń